
 
 
 

  
 
 

MEMORANDUM CONCERNING THE RECENT 
SUPREME COURT RULING ON SAME-SEX MARRIAGES1 

On June 26, 2015, the United States Supreme Court (the “Supreme Court”), by a 5-4 

majority vote, issued a landmark ruling2 making same-sex marriages legal in all 50 states. While 

the Supreme Court’s ruling clearly requires states to issue marriage licenses to same-sex couples 

and recognize same-sex marriages from other states, at the present time, it is unclear how the 

Supreme Court’s ruling affects clergy, churches, religious nonprofits, parochial schools, and other 

church operated and/or affiliated entities.   

In light of the uncertain impact of the Supreme Court’s ruling, the Office of General 

Counsel (“OGC”) publishes this Memorandum to provide guidance to congregations and clergy 

throughout the Church Of God In Christ in regards to their current church policies to ensure that 

they align with the Church Of God In Christ’s resolution on same-sex marriage approved by the 

General Assembly on November 10, 2014 (the “2014 Same-Sex Marriage Resolution”).3  The 

OGC has received numerous queries regarding the impact of this ruling on religious institutions 

throughout the United States.  While there are no definitive answers at the present time, it is 

important to recognize that a number of states and their law-making bodies continue to consider 

legislation that addresses particular exceptions for religious institutions.  In the meanwhile, the 

OGC publishes this Memorandum to offer guidance to local pastors as churches review their 

bylaws, policies, practices and other rules, and conform them, if necessary, to ensure that they 

align with the 2014 Same-Sex Marriage Resolution. 

The OGC recommends that you consider the following actions: 

 

 



   
 
 
A. CONGREGATIONS 

1. Develop a Building Use Policy that Prohibits the Use of Church Facilities For 
Same-Sex Marriages and Other Related Activities 

Local congregations should adopt a building use policy that prohibits the use of its church 

facilities to conduct same-sex marriages and other activities related to such unions.  Should your 

church be challenged on this issue, courts will likely conclude that the greatest constitutional 

protection under the First Amendment applies to churches that only allow members in good 

standing to use their premises for weddings or other related activities.  However, such 

constitutional protection may be diminished or eliminated in the case of churches that rent their 

facilities to the general public as a revenue-raising activity.  Church leaders should carefully 

consider the potential downside of entering the commercial marketplace in order to raise church 

funds.  Thus, churches should avoid advertising their facilities for public use.  Once a church 

begins to “look like” it is in the business of facilitating public weddings, it may become subject to 

non-discrimination commerce laws. 

2. Develop a Policy that Limits Weddings, Funerals, and Baby Dedications to 
Members Only 

Local congregations should consider adopting a policy that not only limits weddings, but 

also funerals and baby dedications to members of the congregation in good standing with the faith 

and teachings of the Church Of God In Christ.  “Members in good standing” should be carefully 

defined as members who offer evidence by their confession and conduct that they are living in 

accord with the faith, teachings and doctrine of the Church Of God In Christ. 

3. Bylaws 

Many who are opposed to same-sex marriage are encouraging churches to amend their 

bylaws or other governing document(s) to insert a provision defining marriage as exclusively a 

union between one man and one woman.  While such an amendment is not inappropriate, it 

may be unnecessary, redundant, or ineffective for the following reasons: 

First, the governing documents of many religious denominations contain provisions that 

provide a theological basis for a church’s definition of marriage.  As mentioned above, the General 

Assembly of the Church Of God In Christ adopted the 2014 Same-Sex Marriage Resolution in 

November 2014, which prohibits our clergy from performing same-sex marriages and precludes 



   
 
 
our church facilities from being leased, rented, or loaned for any purpose related to such a union.  

Because the General Assembly is the law expressing body of our church and the 2014 Same-Sex 

Marriage Resolution governs the conduct of our licensed clergy and member churches, amending 

the bylaws of your local church to reflect the same is not necessary, but optional. 

Second, bylaws are rules of internal governance and administration.  Policies pertaining to 

marriage or other issues are best addressed in a policy manual. 

Third, and most importantly, a bylaw amendment adding a marriage policy to a church’s 

bylaws is no guaranty of protection since it might be ignored by an activist court.  For example, in 

1983, the Supreme Court ruled that the U.S. Internal Revenue Service (the “IRS”) had properly 

revoked the tax-exempt status of Bob Jones University on the basis of its racially discriminatory 

practices, even though the university based its practices on biblical grounds that were clearly 

referenced in its governing documents.4  This suggests that bylaw amendments are no guaranty of 

protection.  

The bottom line is that including a statement in a church’s bylaws defining marriage may 

be of some help should the church’s tax exemptions be challenged,5 or if the church is sued for 

violating a public accommodations law due to its refusal to host same-sex marriages, but it, in 

itself, is no guaranty of protection.  Should you choose to amend your church bylaws, the OGC 

strongly recommends that you consult a local corporate attorney experienced in representing 

religious nonprofit organizations.   

B. CLERGY 

The November 2014 Same-Sex Resolution prohibits licensed credential holders of the 

Church Of God In Christ from performing same-sex marriages.  Therefore, the OGC recommends 

that our clergy: 

1.  Refrain from conducting, or engaging in the appearance of, conducting a wedding 

business for the public; and  

2.  Consider limiting your official role in weddings to members of your local 

congregations in good standing with the faith and teachings of the Church Of God In Christ.  This 

way, pastors should have some familiarity with the beliefs and/or lifestyle of the couples they are 

marrying.  We understand that this may appear as a rather brash suggestion, however, until more 



   
 
 
clarity is provided on the issue, either by your local, state and/or federal legislators, caution should 

be taken in this area.  As of this writing, we are aware that the state of Texas has enacted the Pastor 

Protection Act6 and the states of Kansas and Tennessee are pursing similar legislation.  However, 

there is much uncertainty in the majority of our states on this issue.  As an additional precaution, 

or in the alternative, clergy may want to condition their services upon the successful completion 

of at least one marriage counseling session with you prior to the wedding.  If you choose this 

option, you should not receive any money until the session is successfully completed by the couple.  

C. TAX EXEMPT STATUS OF RELIGIOUS SCHOOLS AND CHURCHES 

A question frequently asked is: Are the tax exemptions of religious schools, churches and 

organizations jeopardized by the recent Supreme Court ruling?  Possibly.  

As discussed above, in 1983, the Supreme Court upheld the IRS’s revocation of the tax-

exempt status of a university based on its racially discriminatory practices, even though the 

university based its practices on an interpretation of the Bible clearly articulated in its governing 

documents.  The Supreme Court’s ruling in that case suggests that doctrinal provisions in the 

governing documents of religious schools that are viewed by the IRS or the courts as incompatible 

with the fundamental right of same-sex couples to marry may not be enough to fend off IRS 

challenges to tax-exempt status. 

This same logic could apply to churches based on the Supreme Court’s recognition of 

same-sex marriage as a fundamental right enshrined in the Constitution.  Some legal experts 

believe that churches that engage in any discriminatory practices involving sex, sexual identity, or 

sexual orientation should be denied tax-exempt status.  

D. CONCLUSION 

The Supreme Court’s same-sex marriage ruling leaves many unanswered questions.  The 

OGC will be monitoring developments and will provide you with updates when warranted.  We 

ask that if you become aware of any proposed or active legislation in your respective states or 

municipalities regarding this issue that you notify our office at uchenderson@cogic.org.  

 

mailto:uchenderson@cogic.org


   
 
 

1  This Memorandum contains certain excerpts from RICHARD HAMMAR, Supreme Court Decision: Four 
Common Questions, PE News! (June 30, 2015), available at http://penews.org/Article/Supreme-Court-
Decision--Four-Common-Questions/?fb_ref=Default 
2 Obergefell v. Hodges, 2015 WL 213646 (2015). 
3 A copy of the 2014 Same-Sex Marriage Resolution is attached to this Memorandum as Exhibit A.  The 
2014 Same-Sex Marriage Resolution reaffirms a previous resolution against same-sex marriage adopted 
by the General Assembly on April 13, 2004. 
4 Bob Jones University v. United States, 461 U.S. 574 (1983).  In Bob Jones, the Supreme Court, in 
particular, held that the religion clauses of the First Amendment did not prohibit the Internal Revenue 
Service from revoking the tax exempt status of a religious university whose practices are contrary to a 
compelling government public policy, such as eradicating racial discrimination. 
5 Please note that churches are tax exempt by law.  Therefore, a church does not need to obtain 501(c)(3) 
status to be tax exempt.  But once a church obtains 501(c)(3) exempt status, it must abide by the federal 
code governing such religious nonprofit organizations. 
6 Senate Bill 2065, also known as The Pastor Protection Act, protects houses of worship, religious 
organizations and their employees and clergy or ministers, from being required to participate in a 
marriage or celebration of a marriage if it would violate a sincerely held religious belief. 
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